Bakgrund
Styrelsen för Högskolan i Kristianstad
beslöt under senhösten 2002 att starta en gastronomisk
högskoleutbildning i Skåne från och med hösten 2004. Idén till en
gastronomisk högskola väcktes i Tomelilla kommun, som aktivt verkade
för att utbildningen skulle hamna på Österlen, bland annat med stöd
från Sparbanken Syd.
Ett motiv för
att starta en gastronomiutbildning vid Högskolan Kristianstad var att
en stor del av den svenska livsmedelsproduktionen och
livsmedelsindustrin ligger i Skåne, inte minst i Skånes östra och
nordöstra delar, med de samverkansmöjligheter detta medför.
Lantbruksuniversitetet i Alnarp bedriver framstående agrar forskning
och Lunds universitet är ett nationellt centrum för medicinsk,
livsmedelskemisk och teknisk forskning. De forskningsbaserade kunskaper
och erfarenheter som finns samlade i Skåne gör att förutsättningarna
för framtida forskning inom ämnet mat- och måltidskunskap är
synnerligen goda.
I Tomelilla
kommuns koncept till gastronomisk utbildning låg också ett förslag som
innebar att genom en Akademi skapa samverkan mellan forskning och
livsmedelsindustri.
En Akademi
De krafter som verkat för skapandet av en gastronomisk utbildning på Österlen beslöt 2003 att
fullfölja akademikonceptet och startade den 26 juni 2003 ÖsterlenAkademien med säte i Skåne Tranås.
ÖsterlenAkademiens
styrka och möjligheter bygger på det förhållandet att många akademiker
är bosatta på Österlen eller har andra kontakter med bygden. Samtliga
är kända och högt respekterade inom sina respektive ämnesområden och
intresserade att arbeta med undervisning och handledning av studenter
med Österlen som bas samt att erbjuda sina tjänster till företag
verksamma inom mat/hälsa/gastronomi och närliggande områden.
Den
breda kunskap och erfarenhet som ÖsterlenAkademiens ledamöter besitter
kan även berika näringslivet i deras forsknings- och utvecklingsarbete
såsom bedömning av forskningsresultat, design av studier,
företagsutbildningar.
Akademien har 18 ledamöter samt även adjungerade ledamöter.
|